duminică, 31 iulie 2011

Ce s-ar intampla daca romanii s-ar bate si pentru apa si sapun?

Mereu mi-am pus intrebarea aceasta..."Ce s-ar intampla daca poporul roman ar consuma cantitati mai mari de produse de igiena corporala?"Am fi fost un popor mai civilizat sau ne-am fi transformat intr-o tara mai poluata?
Apa si sapunul sunt "prea scumpe" pentru a fi utilizate in mod frecvent de catre populatie. Odata cu cu venirea verii, temperaturile ridicate au creat dificultati nu numai celor cu probleme respiratorii sau de inima, ci si celor care au sensibilitate la mirosul neplacut degajat de lipsa unei igiene corporale.

Un studiu realizat de GFK a aratat ca romanii au absentat la lectia de igiena personala din cadrul orelor de dirigentie.Studiul scoate in evidenta faptul ca populatia romana a cumparat mai putin sapun in stare solida in ultima perioada, vanzarile scazand de la 78,6% la 72,7%.Desi cercetarea a fost facuta in vara 2010, este greu de crezut ca situatia a intrat pe fagasul cel bun si romanii s-au preocupat in ultimul an de igiena.Scaderi de consum in acea perioada s-au inregistrat si la deodorante si antiperspirante.Dar intrebarea suna cam asa:Stie "doamna" Leana sau nea' Gheorghe ce le diferentiaza pe aceste doua produse???Intr-o tara in care pretentiile cresc si ne dorim un trai civilizat asemanator occidentului, este mai mult probabil sa aflam ca unii cetateni din Romania mai traiesc inca in Epoca de Piatra...

"Doar un sfert dintre adulti se spala dupa ce au pus mana pe bani, care sunt purtatori majori de microbi. Jumatate dintre romani nu se spală pe maini după ce folosesc toaleta şi mai puţin de 50% dintre romani nu se spală după ce ingrijesc un animal, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănatatii" informeaza o sursa de stiri.

Fie ca te afli intr-un oras mic sau mare, intr-un mijloc de transport in comun, sau intr-un loc public, este imposibil sa nu remarci neatentia romanilor la acest aspect.Cel mai des loc, intalnit, de a avea o experienta de "neuitat" este, cu siguranta, o zi in transportul in comun pentru mijloacele de suprafata.Acolo unde inghesuiala e la ea acasa, unde aerul este insuficient, unde soarele reuseste sa patrunda si unde "parfumurile" se amesteca. Oameni cu bagaje, dogorati de caldura si de parfumuri grele, carora i se mai adauga mirosul "cu pricina", aceasta este imaginea cel mai des intalnita pe vremurile "caniculare" pe care le-am apucat.
O alta cauza este si situatia taranului, care vine la oras "cu de toate", nu numai cu alimente sau ganduri necurate pentru taraiul de oras.El se prezinta cu mirosul sau specific si neingrijit .Aspira de mic copil la viata de oras, dar nu a invatat ce insemana sa folosesti produse de igiena corporala, indispensabile pentru om.El vrea sa fie respectat la fel ca in satul in care traieste si judeca orasenii pentru traiul pe care il duc.Viata de zi cu zi, la tara, ii oboseste pe acestia si le intuneca ratiunea.Ei nu mai folosesc produse pentru igiena, pentru ca reprezinta un mod de epuizare a banilor. Si uite asa romanii au renuntat la obiectele sanitare, in favoarea altor lucruri "prioritare" pentru ei.
Sau... mai apare in autobuzul modernizat specia orasanului necizelat , care se identifica cu taranul, dar are buletin de Bucuresti.El circula dintr-o parte in alta pentru a se face cunoscut, devine popular numai prin aparitia sa si se manifesta printre cetateni ca un animal, fara bun simt, fara educatie, pentru ca este ultimul lucru de care doreste sa aiba parte.Te priveste cu superioritate din cauza consideratiei sale ca se trage dintr-o rasa mai speciala. Acesti "tarani" poposesc in mijlocul de transport si se simt in culmea fericirii pentru ca au iesit "la o plimbarica".
Cum s-a ajuns aici? Acesta "mica" majoritate sunt de fapt oameni care nu se pot integra in mediul in care traiesc, care nu pot discerne binele de rau si si care au un rationament slab dezvoltat. "Specie de maimute", care nu o au o scara a valorilor, nu pun pret pe nimic, asteapta sa li se infiripe o idee.Pusi pe furt inca din copilarie, asteapta cu bagare de seama "momentul lor" pentru a "ciordi" orice, un ban, o idee, un gand.

Iata de ce pedeapsa cea mai mare a romanilor va ramane in continuare ignoranta, setea de vatamare de bun simt, a decentei unui popor, care ar fi trebuit sa fie civilizat.Din pacate vara nu creeaza probleme celor cu lipsuri mari de decenta, din cauza faptului ca acestea se ivesc doar la cei care vor o schimbare si care sunt, de asemenea, o minoritate.

Un comentariu:

  1. Buna, iti scriu pentru a-ti propune unui schimb de linkuri. Daca doresti sa faci un schimb cu http://bancuri.iasi365.com/ lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mail la corcosan@yahoo.com cu titlul pe care il doresti si linkul tau.
    O zi buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere