miercuri, 17 martie 2010

Diferente in personalitate






Conform oamenilor de stiinta,omul poate avea numai o singura personalitate.
"Psihologia personalitatii,la fel ca orice alta stiinta,inainte de a prezenta si a avansa in constructii complicate si tehniciste trebuie sa-si descrie propriul sau obiect,adica sa precizeze care si cum este acesta,sa-i atribuie caracteristici si calitati[...]"
Mielo Zlate-"Eul si personalitatea",Bucuresti,Ed.Trei,2002.

Psihologia personalitatii "a descris personalitatea in diferite categorii de termeni(trasaturi,factori,habitudini,motive,Eu,roluri,atitudini,constructe)[...]"
Mielo Zlate-"Eul si personalitatea",Bucuresti,Ed.Trei,2002.


Atunci cand interactionam cu oamenii,incercam sa le percepem atat caracterul,modul de comportare,de a actiona ,cat si gusturile, hobiurile si pasiunile.
In general incercam sa sesizam lucrurile cele mai frecvente din viata noilor cunoscuti.In momentul in care vrem sa legam prietenii,intram in contact cu interesele,simpatiile,pasiunile celorlati si incercam sa ne raportam intotdeauna la gusturile si obiceiurile noastre.
Multi oameni nu inteleg importanta cunoasterii de sine si altora.Din acest motiv,au tot timpul sentimentul de a fi respinsi.In acel moment ei reactioneaza si incerca sa se adapteze situatiei. Ei devin "cameleoni".Nu mai sunt ei insisi.Se comporta exact cum cred ei ca pot fii acceptati.
In incercarea de a face acest gest,acesti oameni isi schimba brusc modul normal de comportare si se transforma in asa zis "produse comerciale"...sau "ambalaj"...
Asadar intr-o societate obsedata de imagine, observam oameni care privesc ideea in sine in mod eronat.Comportamentul lor este cu totul diferit decat ar trebui sa fie.
Oameni care trec de la o extrema la alta vezi in fiecare zi.Oriunde ai merge este imposibil sa nu dai de o asemenea persoana.Preocuparea in mod abuziv doar de felul cum sunt perceputi,de comportament cat si de imagine, duce la o stima scazuta de sine si implicit la o dezamgire a celor din jur.Si atunci ne intrebam de ce s-a intors lumea cu susul in jos???De ce vezi fete si baieti "dominati" de comportamentul EMO?Sau...de ce "te trezesti" ca nu stii nimic despre o persoana pe care o cunosti de ani de zile???
Ideea obsedanta a oamenilor de a parea altfel, te poate duce in eroare in orice moment.In ochii celorlati,acesti oameni cred ca este necesar a fi cititi altfel decat sunt si le cer celorlati sa fie apreciati.Acest comportament de atentie,de pretuire,de respect si stima este creionat inca din cele mai vechi timpuri.
In zilele noastre insa,se merge pana la denaturare, atat in infatisare cat si in comportament.De aici apar si acele manifestari ale pitzipoancelor,ale tinerilor Emo,ale rockerilor s.a.De fapt este un mod de a te vinde,de a impresiona sau poate fi un mod de a obtine ceva fara eforturi.
Ajungi sa ai impresia ca poti cunoaste un om si apoi realizezezi ca nu stii cine este cu adevarat,cum este si ce face.
Acesta "comercializare" a omenilor este un mod distructiv de comportare atat pentru persoana care are o asemenea atitudine cat si pentru cei cu care leaga prietenii.Rezultatul acestei manifestari creeaza sentimentul de dezamgire de sine sau a altora.De aici poate fi un pas,la stilul Emo,la ruperea relatiilor de orice fel,la marginalizare si la depresii.
Comportamentul in sine reprezinta un efect lasat in constiinta altor persoane,ale unor lucruri sau intamplari din jurul persoanei in cauza cu care intra in contact. In aprenta este credibil.Putem fii in situatia in care credem ca ne-am facut o parere despre o persoana,cand in realitate acel om are alta personalitate.

Pozele cu desenele apartine unui elev de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau",Bucuresti.
Numele:Vladu Cristian(Criss).Pentru vizualizarea si altor desene accesati linkul http://elfulx.blogspot.com/

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol..ai punctat lucruri esentiale si interesante.Multi s-ar regasi in cele mentionate de tine dar nu stiu cati se ''simt'' :))Bravo,continua ceea ce faci ca o faci foarte bine.App, frumoase desene;)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pozele cu desenele apartin(e) unui elev de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau",Bucuresti.
    Numele:Vladu Cristian(Criss).Pentru vizualizarea (si) altor desene accesati linkul http://elfulx.blogspot.com/

    articol bun,plin de substanta idei bine punctate si definite insa PS`ul are 2 greseli de ortografie CHECK IT

    RăspundețiȘtergere